A mozgáskorlátozottság speciális jellemzői

Fontos a mozgásszervi fogyatékossággal élő személyek foglalkoztatásakor a megfelelő munkakör kiválasztása, ennek megléte esetén képesek a mozgásukban nem akadályozott munkavállalókéval egyenértékű munkavégzésre. Amennyiben a mozgásszervi fogyatékos személyek az akadálymentesség szükségletét szem előtt tartva választanak munkahelyet, egyéni képességeik, kompetenciájuk határozza meg munkavégző képességüket.
A munkakör – kiválasztása során fontos szempont hogy a munkahely és azon belül is a munkavégzés helyszíne, valamint a közös helységek (pl. öltöző, WC, pihenő, ebédlő stb.) jól megközelíthető legyen a mozgáskorlátozott munkavállaló számára.
A munkába való eljutásnak, a munkahely környezetének és a munkavégzés fizikai környezetének tehát akadálymentesnek kell lennie. Az egyén szükségleteihez kell illeszkednie.
Mindezek alapján alkalmasak lehetnek számukra az ülő, asztal mellett végezhető feladatok, számítógéppel végezhető munkák, pl.: adatrögzítés, adatkarbantartás, adminisztratív munkák, kézi összeállítást végző munkakörök.

 

Címszavak: mozgáskorlátozott, képesség, fogyatékosság, járássegítő, megbetegedés, rendellenesség, kórformák, sajátosság, szükségletek, megoldás, munkába állás, munkahely

infoblokk_kedv_final_CMYK_ ESZA